Radius: Fra
Radius:
km Set radius for geolocation
Søg

Coding Pirates: I Smørum lærer børn at kode helt fra 8-års alderen

Coding Pirates: I Smørum lærer børn at kode helt fra 8-års alderen

Besøg hos Coding Pirates i Egedal

Hver tirsdag kl. 17 mødes 20 børn fra 8-års alderen og op til 7. klasse på Smørum Bibliotek. Her bruger de to timer på at hygge sig med at nørde programmering og kodning. De lærer at programmere og kode deres egne små computerspil og programmer og sjove små apps til telefonen. De er Egedals unge Coding Pirates!

Jeg har takket ja til invitationen fra Carsten Brix, som er lokal fotograf og driver Ølstykke-virksomheden RB Media Group. Han fortæller mig, at han hver tirsdag er frivillig hjælper i Smørum, når Coding Pirates mødes på Smørum Bibliotek. Han synes at jeg skal komme forbi og se hvad de laver.

Dyb koncentration

Der er fuld koncentration og en imponerende ro i forhold til at der rent faktisk sidder en hel del drenge rundt om bordet, da jeg ankommer til Smørum Bibliotek. De sidder med hver deres computer og skærmen fuld af hieroglyffer, og kigger som tryllebundet på de mange koder som jeg slet ikke forstår. De laver ikke det samme, men har gang i programmering af deres helt egen opgave bliver jeg fortalt. Rundt om bordet går frivillige voksne rundt og hjælper, når børnene kører fast eller har problemer med at finde ud af hvilken kode der lige mangler for at få en funktion til at virke.

Fremtidens talenter

Jeg er dybt imponeret! Der er ingen tvivl om, at her rundt om bordet sidder nogle af fremtidens ingeniører og IT-udviklere! Hvor ville jeg dog bare ønske, at sådan et tilbud havde eksisteret da jeg var barn! Hvem ved hvad jeg så ville være blevet til i dag. Det er simpelthen virkelig spændende sager de har gang i 🙂

Jeg bliver fortalt, at børnene bruger forskellige kodesprog, alt efter hvilket niveau de er på. Nogle koder i Scratch, mens andre er nået et niveau højere. Det vigtigste er at børnene lærer det gennem leg og nysgerrighed, og at de kan blive udfordret i takt med deres lyst til at lære mere. De får værktøjer til at løse de problemer de støder på, og lærer også at finde viden på nettet. Bruger flittigt Youtube og gennemser videoer for at blive klogere.

En af drengene viser mig at han er i gang med at lave et skydespil. Han har lavet kode som fortæller hvilke taster på tastaturet der får hans mand til at rykke sig, selv farverne har han selv defineret i kodesprog.

En anden er ved at lave et spil, der minder mig om spillet Snake på min gamle Nokia. Det er vildt fascinerende, og mine tanker fører mig tilbage til da jeg selv var barn og fascineret af at kode små spil på en Commodore VIC 20. Jeg elskede det!

I et andet lokale sidder nogle andre børn sammen med to voksne og koder apps til deres telefon. Ziggy på 12 år viser mig hans helt egen skattejagt-app, som via telefonens GPS danner et skattekort med en skat, som man skal ud og finde.

Denne dag er der ekstra stort fokus fra børnene om at nå så langt som muligt, idet deres forældre kommer med i næste uge til sæsonafslutning. Her skal børnene fremvise hvad de har nået at lave. Derefter går Coding Pirates på ferie, og en ny sæson starter op igen til februar 2019.

De frivillige

Jeg får en snak med Pia, som er frivillig. Hun arbejder til hverdag med IT, men hun kendte ikke i forvejen til de programmeringssprog børnene bruger. Pia er glad for at kunne lære fra sig og hjælpe børnene med at udvikle deres nysgerrighed og evner. Hun er ikke forælder til nogen af “piraterne”, men har meldt sig som frivillig, fordi hun egentlig godt kunne have ønsket at sådan et tilbud havde eksisteret, da hun var barn. Samtidig er det rigtig hyggeligt at være en del af, smiler hun. Nogle af de frivillige har selv børn på holdet, mens andre er drevet af lysten til at lære fra sig.

Flere har en IT-baggrund og kender til kodning fra deres arbejde, men det er ikke et must for at blive frivillig.  F.eks. kunne foreningen godt bruge hjælp til at søge midler til foreningen, til f.eks. at kunne anskaffe materialer og udstyr – eller til at være praktisk hjælper når der i løbet af timerne bliver dækket op til en forfriskning.

Overvældende interesse

Coding Pirates Egedal er en forening, der nu har eksisteret i to sæsoner. Foreningen er drevet af frivillige, som hjælper børnene med at lære at kode.

Interessen for Coding Pirates har været kæmpestor. Jeg bliver fortalt at det kun var muligt at optage 1/3 af de der var blevet skrevet op, da det ikke har været muligt at finde nok frivillige til at kunne oprette flere hold.

Lige nu er det udelukkende drenge på Coding Pirates hold, men ønsket er også at brede budskabet ud til piger, og måske få mulighed for at starte et pigehold op også.

Kunne du have lyst til at være med som frivillig eller vil du høre mere om Coding Pirates, er du velkommen til at kontakte foreningen på mail egedal@codingpirates.dk.

Du kan også følge med på deres Facebookside eller læse mere om piraterne på hjemmesiden: https://codingpirates.dk

Tid til en snack, hvis koncentrationen skal kunne holdes 🙂